In de zorg die een leerling nodig heeft, is het preventief bezig zijn de eerste stap. Zorgen voor goede voorwaarden en een optimaal schoolklimaat voorkomen weliswaar niet alle problemen, maar het zorgt er wel voor dat ze niet nodeloos ontstaan. Door observeren en intensief contact met de ouders wordt geprobeerd om tijdig te signaleren of speciale zorg noodzakelijk of gewenst is.
De extra zorg kent verschillende gradaties. Wanneer de extra zorg door de leerkracht in de groep niet het gewenste resultaat heeft, komt de intern begeleider in beeld. Deze interne begeleider is een collega, die zich speciaal bezig houdt met de coördinatie van de leerlingenzorg. Samen met de interne begeleider zoekt de leerkracht naar passende oplossingen. Consultatie van een collega van het speciaal basisonderwijs of het Zorgplatform behoort ook tot de mogelijkheden.
Bij de leerlingenzorg hanteert de school de volgende uitgangspunten:
- de leerling wordt zoveel mogelijk binnen de groep geholpen door de eigen leerkracht;
- ouders worden geïnformeerd over de plannen voor extra hulp en de voortgang.
Handelingsplan
De ontwikkeling van de leerling wordt door toetsen in de gaten gehouden. Bij uitval op deze genormeerde toetsen volgt een handelingsplan. In het handelingsplan staat beschreven hoe de leerling wordt ondersteund om hem/haar in de daarop volgende interventieperiode op een hoger niveau te krijgen.
Speciale zorg voor kinderen wordt gegeven aan de hand van een handelingsplan. Het handelingsplan wordt uitgevoerd in de groep. In het handelingsplan staat:
- wat de hulpvraag is;
- wat het leerdoel is;
- op welke manier het leerdoel gerealiseerd wordt;
- binnen welke tijd het leerdoel gerealiseerd wordt;
- welke materialen of middelen worden gebruikt;
- wanneer het handelingsplan geëvalueerd wordt.
De ouders worden op de hoogte gesteld en ondertekenen het handelingsplan. In sommige gevallen wordt ook een inspanning verwacht van de ouders. Die inspanningsverplichting voor de ouders wordt ook opgenomen in het handelingsplan. De ouders hebben recht op inzage van het dossier van hun kind. Hiervoor kan een verzoek gericht worden aan de directeur.
Protocol leesproblemen en dyslexie
De school hanteert een protocol voor het onderwijs aan kinderen met leesproblemen. Het richt zich vooral op de groepen 1 t/m 4, omdat daar het leren lezen plaatsvindt en vroege opsporing erg belangrijk is.
De leerlingen, die dyslectisch zijn, komen bij deze procedure vroegtijdig aan het licht, omdat ze opvallen door de te geringe vorderingen. Zo nodig zal specialistische hulp worden ingeschakeld. Die kan gezocht worden in de vorm van buitenschoolse hulp door een leesdeskundig psycholoog of een andere deskundige.
Bij vermoeden van ernstige dyslexie, kunnen ouders hun kind aanmelden voor diagnostiek en behandeling. Vanaf 1 januari 2009 zitten deze diagnostiek en behandeling van ernstige dyslexie in het basispakket van de zorgverzekering. Als ouders aanspraak willen maken op vergoeding van diagnostiek en behandeling bij ernstige dyslexie, moet de school het leerlingendossier leveren waarmee het vermoeden van (ernstige) dyslexie wordt onderbouwd. Ongeacht de uitkomst van het diagnostisch onderzoek blijft de school verantwoordelijk voor adequate ondersteuning en begeleiding van de leerling. Voor een optimaal resultaat worden de aanpak van de dyslexiebehandelaar en de school op elkaar afgestemd.