De Wet op het Primair Onderwijs verplicht de scholen extra zorg te besteden aan kinderen met problemen, op het gebied van zowel leren als gedrag. Dit heet in wet- en regelgeving passend onderwijs. Sinds 2014 is de Wet Passend Onderwijs van kracht. Kernpunten uit deze wet zijn:
- Scholen hebben zorgplicht; de school waar de leerling schriftelijk is aangemeld dient te zorgen voor een passende plek indien er sprake is van zeer specifieke onderwijsbehoeften van een kind.
- Scholen en gemeenten/jeugdhulpverlening werken samen aan de integrale ondersteuning aan leerlingen vanuit onderwijs en zorg.
- Er komt minder regelgeving vanuit Den Haag, dit betekent dat er meer binnen de eigen regio geregeld wordt.
Interne leerlingenzorg
Wanneer blijkt dat een leerling op enigerlei wijze extra zorg behoeft en de extra individuele hulp van de leerkracht niet voldoende is, wordt de leerling door de leerkracht met de intern begeleider besproken. Dit gebeurt altijd in overleg met u als ouder.
Binnen onze school zijn twee intern begeleiders werkzaam: mevrouw Wendy Hemmer is intern begeleider voor de groepen 1 t/m 4, mevrouw Nicole Verweij voor de groepen 4 t/m 8. Zij ondersteunen de leerkrachten en de directie en geven adviezen omtrent de leerlingenzorg, zowel op pedagogisch als op didactisch gebied. Zij coördineren de leerlingenzorg, doen groepsbesprekingen en leerlingenbesprekingen.
Indien nodig schakelt de intern begeleider, in overleg met de leerkracht en ouders, externe deskundigheid in. Deze deskundigheid kan gegeven worden door het Expertiseteam (vanuit het Samenwerkingsverband), de schoolarts of een andere instantie.
Samenwerkingsverband
Alle schoolbesturen in de gemeenten Enschede, Hengelo, Hof van Twente, Oldenzaal, Haaksbergen, Borne, Dinkelland en Losser zijn verenigd in Samenwerkingsverband (SMV) 23-02 PO. Dit samenwerkingsverband is opgedeeld in enkele sub regio’s. Onze school valt onder de sub regio Plein Midden Twente. De besturen in iedere sub regio werken nauw samen met de andere schoolbesturen uit de regio om optimale ondersteuning aan ieder kind te kunnen bieden en expertise met elkaar te delen.
Alle scholen binnen het SWV 23-02 hebben met elkaar vastgesteld welke ondersteuning er ten minste op alle locaties geleverd wordt, de zogenaamde basisondersteuning. Daarnaast hebben alle scholen vastgesteld welke extra ondersteuning zij bieden aan leerlingen. Dit heeft de school in het schoolondersteuningsprofiel.
Is de school handelingsverlegen, met andere woorden kan de school niet voldoen aan de ondersteuningsbehoefte van uw kind, dan wordt er allereerst binnen het bestuur of in de sub-regio gezocht naar een externe deskundige die samen met de school andere mogelijkheden voor ondersteuning in kaart brengt. Nader onderzoek kan ook één van de adviezen zijn. In dit traject wordt er te allen tijde nauw samengewerkt met de ouders. Mochten extra interventies onvoldoende resultaat opleveren waardoor de leerling niet langer begeleid kan worden, dan dient de school een andere, beter passende plek te zoeken. Dat kan ook het speciaal onderwijs zijn.
Speciaal (basis)onderwijs
Voor een plaatsing in het speciaal (basis-)onderwijs moet de school, samen met u als ouders, een toelaatbaarheidsverklaring aanvragen bij de Commissie van Toelating van het Samenwerkings-verband. Meer informatie over het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring vindt u op de website van het samenwerkingsverband of via de school.
Voor u als ouders geldt dat de scholen de belangrijkste informatiebron zijn als het gaat om Passend Onderwijs en extra ondersteuning aan uw kind. De school heeft dagelijks contact met de leerling en vervult daarmee in de ogen van het samenwerkingsverband een belangrijke rol in de adequate informatievoorziening aan ouders. Iedere school heeft een intern begeleider. Deze onderwijsmedewerker is in staat verder vragen van u te beantwoorden over de uitvoering van Passend Onderwijs op de school.
Onderwijskundig rapport
Wanneer u verhuist en het kind gaat naar een andere basisschool dan ontvangt de ontvangende school van ons een onderwijskundig rapport over uw kind. In het onderwijskundig rapport staat vermeld:
- hoe het kind leert;
- de belangrijkste toetsresultaten;
- de methodes die wij gebruiken;
- of het kind speciale hulp heeft gehad;
- hoe het kind zich gedraagt.
De ouders ontvangen een afschrift van dit rapport.